czwartek, 25 lutego 2016

Kurczak Pięć Smaków

Składniki:

3 łyżki mąki kukurydzianej
3,5 łyżeczki przyprawy "pięć smaków"
125 ml bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sherry lub wina ryżowego
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru pudru
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
500 g kurczaka bez kości (najlepiej piersi) pokrojonego w paski
3 łyżki oleju lub oliwy
4 szalotki pokrojone w kostkę (szczypior zostawiamy na koniec do posypania)
2 łodygi selera naciowego (pokrojonego w 3 cm kawałeczki)
1 chilli bez pestek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego, świeżego imbiru

Wykonanie:

Do przygotowania potrawy najlepiej nadaje się wok, ale jeśli go nie posiadamy da się ją zrobić na zwykłej patelni. Mieszamy mąką kukurydzianą z przyprawą 5 smaków, następnie odsypujemy jedną łyżeczkę powstałego proszku do miseczki, do której dodajemy również: bulion, sos sojowy, sherry lub wino, ocet ryżowy, cukier puder, olej sezamowy i dodatkowo pół łyżeczki przyprawy 5 smaków. Paski kurczaka obtaczamy w mące z dodatkiem przyprawy pięć smaków. Rozgrzewamy wok (lub patelnię) wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy obtoczonego w mące kurczaka i smażymy 3 - 5 min. Jeśli się nie zmieści do woka na raz, można smażyć go partiami. Wyjmujemy kurczaka z woka i wlewamy  kolejną łyżkę oleju. Wrzucamy szalotki, seler, pokrojone chilli, zmiażdżony czosnek oraz imbir. Smażymy chwilę około 3-5 min. Do smażonych warzyw dodajemy kurczaka oraz sos z miseczki. Smażymy wszystko razem chwilę (2-4 min). Kroimy szczypior z szalotek i posypujemy danie. Idealnym dodatkiem do tego kurczaka jest ryż jaśminowy.

Smacznego!! :)





1 komentarz: